© Eastside Performance Nijmegen - Est. 2009
EET NATUURLIJK EN WEET WAT JE EET!
"Wat is een gezonde voeding ...?"
Veel mensen zijn helemaal de draad kwijt met betrekking tot voeding en daardoor is er tegenwoordig
veel behoefte aan reële richtlijnen om een goed en verantwoord voedingspatroon te ontwikkelen.
Men probeert de oplossing te zoeken in de wonderdieten maar daar worden we niet beter van ...
Integendeel de slimme-marketing-jongens die het concept bedacht hebben worden er alleen beter van.
Een goede voeding moet over een langere termijn vol te houden zijn en met een lange termijn bedoel
ik de rest van jouw leven en niet alleen de komende drie maanden ...
WAT IS EEN GEZONDE VOEDING?
1) Eet zoals de natuur het bedoeld heeft
2) Beperk de gluten- en zuivelinname
3) Pas op voor de (geraffineerde) suikers
4) Eet vezelrijke en biologische voeding
5) Mijd kunstmatige toevoegingen (E-nummers)
6) Koop zoveel mogelijk produkten zonder streepjescode
7) Kies voor de good-old groenteboer, keurslager en natuurwinkel
EET NATUURLIJK!
Traditioneel eten is natuurlijk eten. Natuurlijk heeft hier twee betekenissen:
In de eerste plaats onbewerkt, ongeraffineerd en zonder kunstmatige toevoegingen.
Op de tweede plaats bedoel ik met natuurlijk dat het is afgestemd op de aard en natuur van je lichaam.
Eet die voedingsmiddelen die je lichaam voeden omdat het er biologisch gezien mee overweg kan en dat
zo bereid is dat je lichaam het kan afbreken en de voedingsstoffen eruit kan halen.
"Eet meer producten die van de boerderij komen i.p.v. uit de fabriek."
Hoe minder bewerkingen, hoe beter. Neem bijvoorbeeld volle rauwe melk in plaats van gepasteuriseerde
magere melk. Havermoutkorrels in plaats van vlokken en verse rode kool in plaats van uit een pot.
Twee vuistregels zijn:
1) Eet dingen die je zelf hebt gemaakt of zou kunnen maken.
2) Eet niets wat je oma nu niet in de supermarkt zou herkennen.
Wist je dat 80% van de producten uit de huidige supermarkt 100 jaar geleden nog niet eens bestonden?
DEZE ‘DINGEN’ KUN JE BETER LATEN STAAN
1) Chemische toevoegingen, kleurstoffen, conserveringsstoffen, smaakstoffen
2) Kunstmatig toegevoegde vitamines en mineralen
3) Plantaardige olien als ze verwerkt zijn (gehydrogeneerde en/of geharde vetten)
4) Alle ingrediënten die je niet herkent
5) Melkpoeder en light-producten
6) Suiker, glucose en fructose of kunstmatige zoetstoffen
WEET WAT JE EET
Vlees, zuivel en eieren van dieren die niet hun natuurlijke voeding en leefomstandigheden hebben gehad,
nog los van het dierenleed, zijn vaak ziek en hebben antibiotica en medicijnen nodig die jij dan weer op
je bord krijgt.
Wij staan in onze moderne maatschappij behoorlijk ver af van onze voedselbronnen.
Eten komt uit de supermarkt, het wordt gecontroleerd door allerlei instanties of het wel ‘veilig’ is en of
je er niet ziek van wordt. Daarnaast is er een groot vertrouwen in voedselfabrikanten en dit is niet altijd
terecht.
Je moet tegenwoordig je kind echt leren dat melk van de koe komt en niet uit de fabriek.
Dit is helaas typerend voor hoe we als samenleving tegenwoordig met onze voedselproductie omgaan
en de meeste mensen zijn zich echt helemaal niet bewust van hoe hun eten geproduceerd wordt. En
dat terwijl alle bewerkingen vaak niet ten gunste komen van je gezondheid.
“Kijk jij wel eens op het etiket?”
“Waar kijk jij naar?”
“Calorieen, vet, suiker?”
“E-nummers?”
“Hoeveel van wat je eet komt van het land en hoeveel uit de fabriek?”
“Zijn de mineralen en vitamines die erin zitten synthetisch?”
Zelfs als we natuurlijke, verse voeding eten, hebben we er geen idee van waar het vandaan komt.
Boontjes uit Kenia, peultjes uit Marokko. Komt het van een tuinder waar ze ruim pesticiden en kunstmest
voor je gezonde sla gebruiken? En de kip die je eet, komt die van de boer waar ze in de wei gelopen heeft
of heeft ze nooit gras en zon gezien?
HET MAAKT UIT!
De verschillende manieren waarop je eten wordt geproduceerd zorgen voor een heel ander eindproduct.
Zo heeft bewogen vlees (dieren in de wei en in het wild) een compleet andere vetzuursamenstelling dan
vlees van dieren die vooral binnen stil hebben gestaan. Weet waar jouw eten vandaan komt, dat is een
eerste stap naar gezond eten!
"Dus koop wat in de natuur groeit en/of heeft geleefd!"
Deze producten hebben van Moeder Natuur ook niet voor niks geen mooie streepjescode gekregen en
de E-nummers bestaan in haar wereld gelukkig ook niet. Water stroomt overal alleen moeten wij kiezen
voor een gezuiverde variant.
Eet producten die binnen 4-7 dagen kunnen bederven en begrijp dat koolhydraten absoluut niet de vijand
zijn, maar kies deze wel met gebruik van jouw grijze hersenen waar de intelligentie zich verstopt en anders
dan de Paleo-goeroes beweren is er niks mis met onder andere granen, aardappels en rijst, maar dit zijn wel
de producten waar we dagelijks veel te veel van eten!
Kijk verder dan de dichtstbijzijnde vestiging van de Lidl en trakteer de plaatselijke keurslager en 'echte'
groenteboer weer op wekelijkse bezoeken, bij voorkeur om de drie dagen. En eet niks wat jouw oma niet
kon kopen in haar jeugdige jaren!
Did what you just read make your day? Ruin it? Either way, you should
follow us & share it with your friends and/or contact us.
CONNECT WITH US
FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA
Eastside Performance Nijmegen (est. 2009)
Home / Blog / Project FOOD / Nutrition is no rocket science - Part 2
NUTRITION IS NO ROCKET SCIENCE
Geschreven door: Patric Verhoeven | Eastside Performance Nijmegen © All rights reserved ©
QUICK LINKS
BLOG. GREAT QUALITY INFO
Project [FOOD] is een uniek programma op het gebied van voeding en lifestyle en brengt orde in de chaos. Tegelijkertijd is
het een leerzaam programma met oplossingen gericht op de lange termijn. Het zelf bepalen van jouw dagelijkse voeding is
het sterkste punt van dit programma. Stap voor stap werken aan een gedragsverandering op het gebied van voeding en
lifestyle en dit allemaal vanuit een zeer eenvoudige en realistische benadering die je vervolgens kan aanhouden. Nieuwe
inzichten vanuit een ver verleden met een moderne coating. Geen calorieën tellen en geen macronutrienten-micro
management ... // Lees meer
#Nutrition #Healthy #Food #Recovery #No-diet #No-restrictions #Great-taste
Het 'geheim' van een strakke buik zit hem vooral in de
voeding. Een negatieve energiebalans is de sleutel
naar succes. Je kunt jezelf elke dag helemaal suf
trainen, maar als je niet je voeding aanpast zullen de
buikspieren helaas altijd verscholen blijven onder een
laag(je) vet. Gelukkig is de saaie reguliere loopband-cardio niet nodig ... // Lees meer
#Strong #Awesome #Fit #Strength #Energy #Power #Fatloss
#Information #Athleticism #Abs
Als je wilt afvallen dan is krachttraining inclusief het
element van conditioning de sleutel naar succes voor
wat betreft de training. Krachttraining en conditioning
zetten de stofwisseling niet een paar tandjes lager,
zoals cardio, maar juist een paar tandjes hoger en het
lichaam verbruikt continu meer calorieën. Krachttraining helpt niet alleen om een negatieve energiebalans te
creëren, ook behoud van spiermassa ... // Lees meer
#Strong #Awesome #Fit #Strength #Energy #Power #Fatloss
#Information #Athleticism #Abs