BLOG
READY STARTS HERE!
Sportspecifieke training vereist absoluut begeleiding van specialisten.
De tijden van willekeurig een sportschool binnen lopen en een aantal oefeningen doen moet verleden tijd zijn! Tijden zijn veranderd en we weten nu te veel over de kwaliteit van bewegen en hoe we atleten kunnen bouwen om iemand op de eerste dag meteen in het diepe te gooien. In plaats daarvan nemen we de tijd om ervoor te zorgen dat onze atleten eerst goed bewegen.
Vanuit dit punt verhogen we langzaam de tolerantie voor stress en belasting en om blessures te voorkomen moeten we er eerst voor zorgen dat ze explosief en krachtig zijn!
Gelukkig zijn er enorm veel mogelijkheden met betrekking tot de sportspecifieke training voor sporters. Het belangrijkste aspect is dat een trainer kiest voor de juiste oefeningen, want als je een beweging en/of oefening niet correct kan uitvoeren, maar je gaat toch gewoon stug door dan ben je in principe slechts bezig om een beperking te versterken en ik kan niet genoeg benadrukken dat dit absoluut zal leiden naar een blessure.
Er bestaan enorm veel oefeningen, dus hoe doen we dit allemaal?
Hoe kies je voor de juiste oefeningen? Ik neem je mee in mijn werkwijze middels onderstaand stappenplan.
#1 - BEREIK POSITIE
De eerste stap in de ontwikkeling van een sporter is het zorgen voor de correcte positie/houding.
Wat heb je aan een squat met extra belasting als de sporter niet eens correct kan squatten? Voor de meeste (jonge) sporters is het uitvoeren van de squat met een halter op de rug simpelweg onmogelijk. En wat is het voordeel van het uitvoeren van een deadlift als de sporter niet over een goede hip hinge beschikt?
Ik weet dat dit simpel klinkt, maar het komt heel vaak voor dat een trainer begint met een oefening die fysiek gewoon niet mogelijk is voor een sporter.
Het kiezen van een verkeerde oefening en je komt op de eerste plaats nooit in de goede houding en op de tweede plaats ben je alleen bezig om een verkeerde houding nog erger te maken. Wat uiteindelijk zal leiden naar (chronische) klachten/blessures.
Ik ben ook van mening dat het iets is dat we te snel voor lief nemen, zeker als er nog niks aan de hand is op het gebied van klachten en (chronische) blessures.
Ons doel is dus het bereiken van een goede houding (posities) en denk eraan dat een positie mogelijk nog niet ideaal is tijdens de eerste training maar in plaats daarvan moet de sporter in staat zijn een positie aan te nemen die in de buurt zit van wat je zou willen zien.
En hoewel het dan nog niet helemaal de perfecte houding is, is het wel belangrijk dat het in ieder geval een positie is die hem/haar in staat stelt met weinig of geen risico's op blessures te trainen. Het is niet erg als het niet 100% is wat je zou willen maar dat heeft tijd nodig.
Zodra een sporter de juiste positie kan aannemen, gaan we verder met stap 2.
#2 - STATISCHE STABILITEIT EN CONTROLE
Beweging in sport is niet alleen dynamisch, maar ook chaotisch en hoewel het misschien raar klinkt gaan veel van onze sporters al vroeg slecht om met de complexiteiten van dynamische bewegingen. Als een sporter moeite heeft met het behouden van een positie is onze eerste strategie hem/haar in statische houdingen en posities te brengen die niet zo uitdagend zijn.
Neem bijvoorbeeld een bekende en populaire oefening als de lunge.
Veel trainers integreren deze oefening in het programma van diverse sporters maar hoewel de lunge een perfecte oefening is beseffen deze trainers vaak niet dat de meeste sporters nog niet op deze oefening voorbereid zijn.
De oefening is te moeilijk omdat de sporters nog niet beschikken over voldoende kracht en stabiliteit.
Wat maakt de lunge zo moeilijk?
In een lunge zit een moment waarop slechts één voet (referentie) op de vloer staat en wanneer je van twee naar één referenties gaat, wordt er een vraag geplaatst op onze stabiliteit en controle. De voet, enkel, knie, heup, bekken en core moeten allemaal samenwerken om het lichaam te stabiliseren en te controleren tijdens de beweging en daar zijn veel sporters nog niet aan toe.
Dus wat doen we als iemand de lunge niet correct kan uitvoeren?
In plaats van een progressie, moeten we hier een regressie toepassen.
Onze eerste regressie is een split squat, op deze manier behouden we continu twee feedback cq. referentie punten. Maar het komt vaak voor dat een sporter de split squat ook niet goed kan uitvoeren, wat moeten we dan doen?
Dit is het ideale moment om de sporter in een statische houding/positie te brengen en op dit soort momenten gebruik ik een half knielende (half kneeling) houding om de stabiliteit en controle van de sporters te resetten en opnieuw op te bouwen. Het mooie aan een half knielende oefening is dat je veel verschillende opties hebt op het gebied van oefeningen. Je kunt chops doen, je kunt lifts doen, er zijn de cable presses en je kunt kiezen voor de landmine.
Nogmaals, het doel is hier niet om de atleet te belasten en te zien hoeveel gewicht ze met een slechte houding kunnen verplaatsen. Het doel is daarentegen om de belasting geleidelijk te verhogen waarbij de nadruk wordt gelegd op stabiliteit en controle.
Zodra de atleet een statische houding kan controleren kunnen we verdergaan naar stap 3.
#3 - PATRONEN
Het maken van patronen is een middel dat ik de afgelopen jaren steeds meer ben gaan gebruiken. Ik zie vaak sporters die er geweldig uitzien in statische houdingen en/of posities, maar uit elkaar vallen wanneer je zwaartekracht in een rechtopstaande houding herintroduceert.
Veel sporters hebben nu eenmaal een slechte en/of verkeerde lichaamshouding omdat ze hier praktisch nooit aandacht aan hebben besteed. Het meest voorkomende probleem dat ik zie (op basis van de gestrekte houding, postuur van mensen) is het naar voren schuiven.
Wanneer je van de zijkant naar sporters kijkt zul je vaak veel van deze neigingen zien met betrekking tot de houding:
- Een bekkenkanteling naar voren of naar achteren
- Een diepe (lenden) lordose
- Een onderontwikkelde bovenrug
- Een naar voren geduwd zwaartepunt
En met name deze laatste is een groot probleem. De athletic stance is een correcte uitgangspositie waarbij het zwaartepunt van het lichaam (navel) juist naar achteren is geduwd. Voor heel veel sporters is dit een moeilijke positie en als het zwaartepunt naar voren wordt geduwd is het moeilijk om van niveau te veranderen.
Bij veel sporters zijn de enkels vergrendeld, zowel bij extensie als bij dorsiflexie, en dat maakt deze beweging heel erg moeilijk tot soms onmogelijk. Simpel gezegd, de sporter met het zwaartepunt naar voren is niet in staat om recht omlaag te bewegen, laat staan naar achteren. Ze kunnen de heup, knie en enkel niet tegelijkertijd belasten en dit is voor een sporter mischien wel de meest belangrijke beweging!
Je kunt drills doen voor de heup- en enkelmobiliteit tot je een ons weegt, maar je zult geen blijvend resultaat behalen totdat je het zwaartepunt van de sporter corrigeert. Bij deze sporters zorg ik eerst voor correcte patronen voordat ik ze ga belasten. Ik wil dat ze leren om hun hele voet te voelen. Ik wil dat ze opnieuw leren hoe ze door hun heupen, knieën en enkels moeten bewegen. Ik wil simpelweg dat ze leren hoe ze van niveau moeten veranderen en efficiënt omhoog en omlaag bewegen.
Het is logisch dat als het zwaartepunt van een atleet naar voren wordt geduwd, we willen dat ze naar achteren schuiven. Om dit op te lossen moet je een sporter leren om naar voren te reiken. Je kunt ook een hulpmiddel gebruiken om ze al vroeg naar voren te ‘trekken’ en dit werkt heel goed.
Om te beginnen is een “trekkend” hulpmiddel zeer effectief. Deze techniek is passief en stelt de sporter in staat om op een meer natuurlijke manier in de juiste posities te komen. In dit geval ben ik een fan van cable en/of band opties. Low cable split squats, band resisted romanian deadlifts en zelfs cable reaching squats “trekken” de atleet naar voren. Ze worden dan gedwongen om hun gewicht naar achteren te verplaatsen om een optimaler zwaartepunt te creëren.
Zodra een sporter een beter begrip heeft van waar het zwaartepunt moet liggen, voeg ik een niveau van complexiteit toe door ze deze positie actief te laten bereiken.
Als een sporter een cable squat met perfecte techniek kan uitvoeren is het tijd om van actief naar passief te gaan. Het beste voorbeeld hiervoor is de squat, alleen nog niet de reguliere back squat maar bijvoorbeeld de goblet squat. Door vanuit een cable squat naar een goblet squat te gaan zullen de sporters niet alleen de achterkant van het lichaam openen maar worden ze ook gedwongen om dit zelf te doen, in plaats van gebruik te maken van ondersteuning.
Zodra dit patroon is ontwikkeld kunnen we verder gaan!
#4 - BELASTING
De volgende stap in de formule is het toevoegen van belasting maar de doelstelling bij sporters is uiteraard niet om powerlifter of bodybuilder te worden! In plaats daarvan zijn de doelstellingen het creëren van snelle, explosieve, wendbare en veerkrachtige sporters die geen blessures krijgen. En dat is misschien wel het belangrijkste om te onthouden:
De krachttraining is simpelweg een middel om de tolerantie van stress op te bouwen.
Het doel is niet noodzakelijk om zoveel mogelijk gewicht te verplaatsen.
We moeten ons daarentegen afvragen hoeveel belasting we kunnen gebruiken en tegelijkertijd onze principes van kwalitatieve beweging kunnen behouden en daar zit ook de echte winst!
Het allerbelangrijkste zit echter in de laatste stap.
#5 - UITDRUKKEN
De laatste stap in de ontwikkeling van een sporter om beter te worden is het aanleren van de eigenschap om het atletisch vermogen te gebruiken. Als we alle zaken tot dit punt juist hebben gedaan kunnen sporters de benodigde houdingen/posities bereiken. Ze hebben hun tolerantie voor stress opgebouwd en hebben geleerd om op een gecontroleerde manier te belasten.
Het laatste puzzelstukje is ze te leren om die houdingen/posities op een dynamische en explosieve manier uit te drukken. In de sportschool is dit de ontwikkeling van kracht, snelheid en explosiviteit.
Nu we onze vijf stappen hebben doorlopen kunnen we onze slag slaan en de concurrentie op achterstand zetten!
Ben jij op zoek naar meer kracht en meer snelheid dan is mijn programma Get STRONG and get FAST! jouw beste optie. Het omzetten van strength, power & speed naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de power output. Het vergroten van de snelheid en explosiviteit. Plyometrische oefeningen voor de transfer naar de sport en efficient leren bewegen. Dominate your sport. GO!
€ 29,95
JOIN THE EASTSIDE SOCCER ACADEMY
Sportspecifieke krachttraining voor voetballers is nodig. Het omzetten van STRENGTH, POWER & SPEED naar prestaties. Het vergroten van (maximale) kracht en de POWER output. PLYOMETRISCHE oefeningen voor de transfer naar de sport. Het vergroten van de SNELHEID en EXPLOSIVITEIT. Geef blessures geen kans. DOMINATE your sport and get soccer STRONG!
Géén bodybuilding-achtige benadering maar een up-to-date sportspecifiek movement based programma specifiek voor voetballers. Om jezelf naar een hoger niveau te brengen én blessures te voorkomen is het ontzettend belangrijk dat je werkt aan de ontwikkeling van meer SNELHEID, POWER, EXPLOSIVITEIT en KRACHT. De fysieke krachttraining is hierbij een onmisbaar element.
Je kunt de BESTE SPELER ter wereld zijn maar als je (regelmatig) GEBLESSEERD bent dan kun je niks laten zien. Geef blessures géén kans door je lichaam zo goed te trainen dat er voor jou geen weken bivakkeren op de bank bijzit. STERKER WORDEN en het vergoten van de POWER OUTPUT maken het lichaam veel beter bestand tegen de invloeden van buitenaf.
Het is tijd om indruk te maken en te vechten voor je plek, want als jij dat niet doet, doet iemand anders het wel!
Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Stuur een mail en maak direct een afspraak voor de GRATIS TRY OUT bij de Eastside Soccer Academy.
So what are you waiting for? Call or email us TODAY and get started! Hope to see you soon!
Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!
Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.
LOOK GOOD.
BE STRONG.
BE FAST.
BE FLEXIBLE.
Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!