BLOG

LOOK LIKE AN ATHLETE, TRAIN LIKE AN ATHLETE (PART 1)

Disclaimer: Deze informatie is vooral gericht op sporters die atletisch, sterk & gespierd willen worden. Dit artikel is niet geschikt voor alle gym warriors die er als bodybuilders cq. powerlifters uit willen zien. Klik hier voor 'In MUSCLE we TRUST' als hypertrofie wel jouw belangrijkste doelstelling is.

 

VANUIT DE BASIS NAAR THE NEXT LEVEL

 

If you want to look like an athlete, you've got to train like an athlete.

 

Het lijkt er sterk op dat de moderne krachtsporter steeds houteriger wordt, maar kun je hem dat kwalijk nemen? Bijna niet, want elke sportschool staat helemaal vol met machines en er zijn praktisch geen trainers die aangeven dat je geen langzame curls voor de spiegel moet doen. Hierdoor blijven veel krachtsporters de pec deck gebruiken en de push up en pull up's laten ze links liggen. Er is praktisch geen aandacht voor de energie systemen en (chronische) klachten en/of blessures komen steeds vaker voor.

 

Als je er fit en afgetraind uit wilt zien, moet je trainen als een sporter, ongeacht jouw doel!

 

Vandaag laat ik je kennis maken met de top zes trainingsprincipes die je moet implementeren om je fysieke en prestatiedoelen realiteit te maken.

#1 - JE BENT VAN NATURE EEN ATLEET

 

Het grondbeginsel van alles dat ik meegeef is dat alles begint met de extreem krachtige zin:

 

'We zijn oerwezens die in een moderne wereld leven.'

 

Onze fysieke lichamen zijn al duizenden jaren onveranderd. Ze zijn in feite een exacte uitdrukking van wat onze voorvaders 100.000 jaar geleden waren. Er wordt aangenomen dat het 100.000 jaar duurt om het genenbestand 0,001 procent te veranderen. Dat betekent dus dat jij en de oermens voor alle doeleinden hetzelfde zijn.

 

Het enige dat veranderd is, is de manier waarop wij zelf hebben gekozen om te leven.

 

Naarmate we ‘vooruitgang’ hebben geboekt in de technologie, zijn we achteruit gegaan in fysieke kracht en gestalte. We werken op een veel lagere capaciteit dan waartoe we intrinsiek in staat zijn. Vergelijk het eens met mensen die een auto kopen om off-road te rijden en vervolgens niet verder komen dan het asfalt.

 

Kortom: wanneer je beschikt over het ultieme atletische gereedschap, gebruik het dan ook.

 

Sterker worden is absoluut nodig voor het menselijk lichaam en maximale kracht is de basis voor alles.

 

De basis van elke sporter en/of atleet moet bestaan uit oefeningen gericht op maximale kracht omdat een (te) zwak lichaam alleen maar voor problemen zal zorgen. Door het vergroten van de maximale kracht ontstaat een solide basis met een sterk lichaam. Dit is voor praktisch alle andere vormen van training onmisbaar!

 

Wanneer een sterke basis van waaruit het lichaam kan bewegen ontbreekt en je gaat toch verder met trainen dan zal dat slechts leiden tot problemen. Vooral in de vorm van (chronische) blessures.

 

Één van de beste en meest effectieve manieren om maximale kracht te ontwikkelen is de max effort methode en in tegenstelling tot vele andere methoden is deze superieur!

#2 - KORTE, ZWARE EN INTENSE WORKOUTS LEIDEN TOT SLANKE, HARDE EN GESPIERDE LICHAMEN

 

Als je langer dan een uur in de sportschool op ‘nutteloze’ fitness apparaten zit, terwijl je wacht om je volgende set uit te voeren, is de natuurlijke reactie van je zenuwstelsel om Cortisol en Glucocorticoïden vrij te maken.

 

Deze stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam denkt: “Shit! We zijn nu al meer dan een uur aan het trainen, we worden mogelijk achterna gezeten door een tijger en moeten lichaamsvet preserveren.”

 

Dus wordt spierweefsel opgeofferd ten behoeve van energie en dit wordt ook wel het katabolische effect genoemd. Workouts van langer dan een uur worden ook gerelateerd aan een snelle daling van androgeen niveaus. Daardoor zien marathonrenners er zo uitgehongerd uit. Ik zie er dan toch liever uit als één van die stoere sprinters met spieren die over hun buik en rug golven.

#3 - CARDIO IS SAAI EN NIET EFFECTIEF

 

Je hebt vast wel die mollige aerobics instructeurs gezien. Ze doen de hele dag cardio, waardoor je zou denken dat ze wat slanker zijn. Maar er is een wetenschappelijke reden waarom ze mollig zijn, terwijl ze de hele dag over die kleurrijke blokken stuiteren.

 

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat aerobics instructeurs die gemiddeld drie tot vier uur lesgaven een lichaamsvetpercentage hadden van 22% en dat terwijl Olympische sporters rond de 9% zitten. Vooral bij repetitieve oefeningen zoals aerobics, past het lichaam zich snel aan de prikkels aan en stopt het op deze prikkels te reageren.

 

Het lichaam wordt ook zeer energiezuinig maar je hebt liever een metabolisme dat barst van de mito-

chondrische activiteit (aanwezig bij iemand die met gewichten en circuits traint) zoals dat van een Hummer: een groots, energie verbrandend metabolisme. Dit is waarom het zo belangrijk is.

 

Je wilt een sterker hart, zonder de vetbehoudende respons van lange cardio sessies en daarom vertel ik mijn sporters hoe ze werkcapaciteit sets moeten doen. We nemen 4-6 oefeningen en voltooien ze achter elkaar. Zonder rust en het streven is om ze allemaal binnen ongeveer twee minuten af te ronden.

#4 - YOU NEED CONDITIONING, NOT CARDIO. CARDIO SUCKS!

 

Het lichaam beschikt over drie energie systemen en met name het anaerobe uithoudingsvermogen is belangrijk. Dit is het vermogen om maximale inspanningen te verrichten gedurende 20 tot 60 seconden. Praktisch iedereen kan 10 tot 20 seconden kracht leveren maar niet veel mensen kunnen op dat niveau langer dan 10 tot 20 seconden presteren.

 

In sporten met series van explosieve bewegingen is een (zeer) goed ontwikkeld anaeroob uithoudingsvermogen cruciaal, maar ook bij krachttraining met als doelstelling sterker worden en/of spiermassa ontwikkelen is dit een zeer belangrijk onderdeel! Zeker op weg naar het behalen van resultaat en het niet oplopen van (chronische) klachten en blessures! 

 

To become strong and awesome you need conditioning!

 

Sterker worden en meer kracht ontwikkelen, meer snelheid en explosiviteit ontwikkelen, je verbrandt enorm veel opgeslagen lichaamsvet en de stofwisseling gaat omhoog. Sprinten zorgt voor het ontwikkelen van spiermassa en voor de aanmaak van groeihormoon. Kort maar krachtig, van sprinten word je sterk. En van (maximale) krachttraining word je ook sterk!

 

Het aanspreken van de belangrijke fast-twitch spiervezels is een feit, de VO2 max gaat omhoog en het uithoudingsvermogen zal sterk verbeteren. Het ontwikkelen van atletisch vermogen.

 

Conditioning zorgt voor het sterker maken van de longen en de ademhalingsspieren, het cardiovasculaire systeem, waaronder de hartspier en het vergroten van de zuurstofopname door de longen. Daarbij zorgt het element van conditioning ook voor het versterken van de hartspier, hierdoor kan het hart efficiënter en meer bloed door het lichaam pompen.

 

Sprinten = Meer kracht & snelheid = Meer power = Sterker lichaam = Meer spiermassa!

 

Ben je op zoek naar spiergroei, vetverbranding en gezondheid, dan is sprinten de sleutel naar succes die (praktisch) niemand gebruikt. En, die duizend calorieën die je verbrandt met joggen zijn zeker niet hetzelfde als wanneer je deze verbrandt met sprinten. Nog niet een beetje hetzelfde.

 

You don't need traditional cardio because traditional cardio goes against evolution.

 

Bovendien, als je gaat hardlopen dan gebruik je het lichaam niet op de manier waarvoor het ontworpen is. Daar is sprinten voor en het lichaam is gemaakt om te sprinten! Ik bedoel, waarom heb je een achillespees als we gemaakt zouden zijn om op onze hielen te rennen? Waarom hebben we enorme bilspieren als we gemaakt zouden zijn om simpelweg te joggen! Waarom hebben we enorm grote monnikskapspieren? Waarom zijn in hemelsnaam onze quadriceps zo groot als we ze slechts gebruiken voor spiervretende excentrieke bewegingen als joggen? Het slaat naar mijn mening nergens op en jij zou hetzelfde gevoel moeten hebben.

#5 - ERVAAR EEN NATUURLIJKE HIGH DOOR ZUURSTOF EN ZONLICHT

 

Naast het feit dat trainen op loopbanden en ‘zittende’ fitness apparatuur minder effectief is dan je voeten op de grond zetten en je eigen lichaamsgewicht te gebruiken, kan het binnen trainen schadelijk zijn voor je prestaties en fitness resultaten. Als ‘oerwezens’ hebben we namelijk behoefte aan een aantal vitale elementen en bepaalde vormen van energie.

 

Zo zijn bijvoorbeeld zonnestralen voedend voor zowel je lichaam als je geest. Het is goed gedocumenteerd dat mensen die in koudere, noordelijke klimaten leven en gedurende het jaar minder van de zon genieten, vele malen meer kans maken op depressies. Tevens, als je zoals de meeste Nederlanders bent, werk en leef je waarschijnlijk veel binnen.

 

De gym is een onmisbare plek om te zijn maar probeer als vaste bezoeker van de gym ook activiteiten in de buitenlucht uit te voeren. Zeker als het mooi weer is en de zon lekker schijnt!

#6 - HET MOET OOK LEUK ZIJN IN DE GYM!


[Enthousiasme] Het enthousiasme, zelfst. naamw. Uitspraak [ntuasm, ntuasm]


Enthousiasme is een gemoedstoestand waarbij men zich levendig en uitgelaten gedraagt en een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand vertoont  prettig gevoel dat je ergens helemaal vol van bent en er veel zin in hebt. Bijvoorbeeld: `Met veel enthousiasme oefeningen uitvoeren in de gym.`


Maar ... de uitvalpercentages van vele sportscholen zijn bijna net zo hoog als de uitvalpercentages van mijn oude middelbare school. Het komt erop neer dat als je niet van het sporten geniet, je het ook niet zult doen.


Zorg er dus voor dat jouw training leuk is en de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je je aan je programma houdt, is om (veel) variatie toe te passen. Dit betekent niet dat je van het ene naar het andere programma moet overgaan, voordat je enige resultaten behaalt.


Zorg ervoor dat je tenminste 90 dagen bij je gewicht trainingsprogramma blijft, maar de oefeningen voor ieder lichaamsdeel iedere paar weken verandert. Dit houdt het niet alleen interessant, maar daagt ook je zenuwstelsel uit. Door de nieuwe oefeningen wordt het lichaam namelijk gedwongen zich aan te passen en dat leidt tot snelle en langdurige resultaten! En zorg voor een uitdaging, zonder uitdagingen wordt het menselijk lichaam zwak.


We gedijen bij het verleggen van onze grenzen, het bereiken van doelen en het verbreken van persoonlijke records. Dan presteren we beter, zien we er beter uit en hebben we het gevoel dat we echt leven.


Laten we wel wezen, je gaat vooruit of achteruit. Er is niet zoiets als een onderhoudsfase, want matiging van training kan gemakkelijk omslaan in stagnatie ... en stilstand is achteruitgang.

STRENGTH & CONDITIONING


STERKER worden, SNELLER worden, SPIERMASSA opbouwen, het stimuleren van nieuwe spiergroei (HYPERTROFIE), het vergroten van flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit, een zeer hoge VETVERBRANDING creëren en de eigenschappen van een atleet ontwikkelen.


BEST GYM IN TOWN


Eastside Performance is een HIGH QUALITY sportschool met professionele begeleiding van HOOG NIVEAU door ervaren trainers uit de sportwereld. Eastside Performance gaat veel verder dan de reguliere, commerciële sportscholen en onze PERSOONLIJKE benadering is hierin het belangrijkste element. De trainingen zijn niet voor iedereen hetzelfde: ieder aspect van de training is van persoon tot persoon weer anders en daarom is onze individuele aanpak van grote waarde. Op weg naar SUCCES werken wij vanuit een slimme strategie en intelligent trainingssysteem bestaande uit trainingsschema's opgesteld naar persoonlijke doelstellingen, rekeninghoudende met het huidige niveau en de belastbaarheid om zo (chronische) klachten en blessures te voorkomen. Ben jij op zoek naar een unieke gym met professionele begeleiding van hoog niveau dan ben je bij Eastside Performance te Nijmegen aan het juiste adres.


Start nu vanuit het EPTS systeem met jouw (persoonlijke) programma. Als het bereiken van SUCCES en persoonlijke doelstellingen jouw belangrijkste motivatie is. Op weg naar RESULTAAT en een STERK lichaam zonder klachten en blessures. Investeer in jezelf. Een GEZOND, STERK & FIT lichaam is essentieel om goed te kunnen functioneren. Make yourself FIT!


Stuur een  mail naar info@eastsideperformance.nl en maak direct een afspraak voor een GRATIS introductie training bij Eastside Performance of vraag naar aanvullende informatie.


So what are you waiting for? Call or email us TODAY and get started!


#fitness #krachttraining #gym #sportschool #trainingsschema #strength #conditioning #hypertrofie #chestday #abs #health #muscle #FIT #TRAIN #FUEL #PERFORM

BECOME STRONG & AWESOME

 

Traditioneel gezien zijn de meeste trainingsschema's anno 2019 helaas nog steeds gebaseerd op de ervaringen van de ouderwetse bodybuilders. Dit heeft geleid tot veel niet wetenschappelijk onderbouwde programma's: de Bro split. Het is niet persé altijd compleet verkeerd en slecht, maar het is zeker niet de meest efficiënte en effectieve manier van trainen ... en niemand heeft als doelstelling het verspillen van tijd en geld in de gym.

 

Vanuit mijn jarenlange ervaring als Strength & Conditioning trainer/coach heb ik een uniek programma ontwikkeld: Become Strong & Awesome. Één van mijn beste programma's en reeds vele honderden sporters hebben met succes dit programma gevolgd.

 

Het is géén old school bodybuilding split, maar een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is geen aandacht voor de traditionele-slaapverwekkende-cardio-activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door Strength & Conditioning trainingen met een hoge intensiteit.

 

Look good. Be strong. Be fast. Be flexible. Go!

 

Start nu met Become Strong & Awesome: zoals gezegd, géén typisch fluffy poodle bro split maar een uitgebalanceerd programma bestaande uit de nieuwste en meest effectieve strategieën vanuit de wetenschap gecombineerd met de ervaringen van de beste trainers uit de fitnesswereld. Het is een compleet fitness programma met trainingen die jij kunt uitvoeren in jouw gym. Uiteraard ontbreekt een effectieve warming up niet en daarbij is er ook de nodige aandacht voor de voeding. Start now and become strong and awesome!

 

€ 29,95

Een persoonlijke benadering van de trainingen is zeer belangrijk. Géén enkele oefening is verplicht als het gaat om het behalen van resultaat in de sportschool. Het programma moet bestaan uit oefeningen die geschikt zijn voor jou en niet voor iemand anders. Dit is van groot belang en klinkt als simpele informatie maar het uitblinken in simpelheid blijft te ingewikkeld voor velen!  

Dit programma zorgt voor kracht, een hoge fatburn én er is de opbouw en ontwikkeling van spiermassa. Géén ouderwetse bodybuilding-achtige praktijken maar een snel, sterk en explosief lichaam. Een up-to-date movement based programma voor een optimaal resultaat. Sterker worden, spiermassa opbouwen, een ijzersterke conditie ontwikkelen en meer power verkrijgen! Er is géén aandacht voor de traditionele slaapverwekkende cardio activiteiten want de meest gespierde, strakke en sterke lichamen in deze wereld zijn opgebouwd door trainingen vanuit een slimme strategie en een intelligent trainingssysteem.  


LOOK GOOD.

BE STRONG.

BE FAST.

BE FLEXIBLE.


Is het jouw doelstelling om sterker te worden, spiermassa te ontwikkelen, atletisch vermogen te ontwikkelen, de conditie op te bouwen tot een compleet en hoog niveau van fitheid dan is dit programma absoluut geschikt voor jou. START now and Become Strong & Awesome!